Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Happy Birthday, Al!


Σήμερα έχει γενέθλια ο Αl Pacino. Και ήθελα να γράψω κάτι έστω και κάτι μικρό για όλες τις ταινίες του που έχω δει.





The Panic in Needle Park: Την έψαχνα παντού για πολύ καιρό και να πω την αλήθεια δεν άξιζε τον κόπο που είχα κάνει, μόνο και μόνο για να τον δω ως πρεζάκι στην Νέα Υόρκη με μια γκόμενα που ο ένας κάρφωνε τον άλλον στην αστυνομία για τη δόση του, έψαχναν δουλειά, τα έκαναν σκατά προσπαθούσαν να κόψουν τα ναρκωτικά και γενικά γινόταν ένας χαμός. Το μόνο καλό που μου έμεινε είναι ότι ήταν απελπιστικά ωραίος εκείνα τα χρόνια.


The Godfather: Εντάξει η ταινία είναι κορυφή. Έπαιζε καλά ο Pacino. Αυτό έλειπε άλλωστε. Aπλά είχε λίγο το στιλάκι της κατινάρας της γειτονιάς να το πω, του βλαμμένου να το πω, κάπως έτσι τέλος πάντων. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, δεν έφταιγε ο καημένος το σενάριο ήταν έτσι. Στην αρχή έπρεπε να φαίνεται καλό παιδάκι και μετά ενταγμένος στη μαφία. Hell yeah!


Serpico: Υποδύθηκε ένα πραγματικό πρόσωπο, τον αστυνομικό Frank Serpico. Μπράβο στον Pacino, γιατί έπαιξε έναν τέτοιο ρόλο, που δείχνει ότι αν είσαι σε ένα σύνολο που οι περισσότεροι είναι διεφθαρμένοι δύσκολα την βγάζεις καθαρή, αν δεν θες να είσαι και εσύ έτσι. Και γενικότερα περνάει πολλά και διάφορα διαχρονικά μηνύματα.

Godfather II: Κατά τη γνώμη μου, ο Robert De Niro ήταν σαφώς καλύτερος στον ρόλο του Μαφιόζου. Η προφορά, το παράστημα (όχι 1.70 και μαφιόζος μη χέσω σαν τον Al Pacino, πως να το κάνουμε είναι banal). Όταν μιλάει ιταλικά, βασικά δεν είναι ιταλικά είναι διάλεκτος ιταλική, τέλος πάντων αυτό, ειναι ΤΗΕ BEST, αό﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ορές πιο χάλια και αποsted)υτό πρέπει να το παραδεχτώ.

Dog Day Afternoon: EPIC! Πραγματική ιστόρια. Αν και δεν θυμάμαι και πολλά, το βασικό σενάριο ήταν ότι ο Al Pacino ως Sonny Wortzik με έναν φίλο του προσπαθούν να κλέψουν μια τράπεζα. Από ‘κει και πέρα θυμάμαι τον Al Pacino να φωνάζει Attica στους μπάτσους, (Βαριέμαι να εξηγώ γιατί just google it if you are interested) να ζητάει pizza για τους ομήρους που κράταγε. Και μέσα σε όλα αυτά, να δηλώνει ότι θέλει τα λεφτά για τον φίλο του τον Leon ώστε να κάνει εγχείρηση αλλαγής φύλου (το άκυρο της υπόθεσης). Τελικά τα κάνουνε σκατά και σκοτώνουν τον συνεργάτη του και φυλακίζουν τον ίδιο. Μπορεί να ήταν απλά η ερμηνεία του Pacino, αλλά πραγματικά συμπάθησα πολύ τον Sonny Wortzik.

Scarface: Αν είναι δυνατόν. Δεν κατάλαβα το point της ταινίας. Ήταν όλη από την αρχή μέχρι το τέλος FAIL! Έπεφτε με τα μούτρα μέσα στην κόκα. Σκότωνε τον κόσμο με ηλεκτρικά πριόνια. Σκότωσε τον άντρα της αδερφής του και γενικά ότι του φανεί του Λωλοστεφανή. Απέρριψε τόσους και τόσους ρόλους, αυτόν γιατί έπρεπε να τον παίξει δεν καταλαβα ποτέ.

Godfather III: Άκυρη ταινία όσο δεν πάει. Καμία σύγκριση με τις άλλες 2. Μα καλά δεν φαντάστηκαν ότι θα είναι πατάτα? Δεν θέλει διορατικότητα…

Scent of a Woman: Αν και η ταινία έχει μια βιολογική ανακρίβεια, ότι ο Frank έχει ανεπτυγμένη ακοή και όσφρηση, πράγμα το οποίο δε γίνεται γιατί δεν γεννήθηκε τυφλός, έχει πλάκα και δικαίως πήρε oscar o Pacino. Και στο τέλος η κριτική για την παιδεία είναι all the money. Άντε να μαθαίνουμε και τίποτα…

Και από δω και πέρα έρχονται τα απανωτά FAIL του Al Pacino σε ταινίες, αλλά και σαν παρουσιαστικό... Δεν postάρω τις φωτογραφίες γιατί θα lagάρει το blog άγρια όμως.



Από που να ξεκινήσω, από το Heat, που θυμήθηκαν τα νιάτα τους τα σάψαλα και έκαναν ταινία, το s1m0ne που ήταν η παρακμή της παρακμής ω παρακμή, 88 Minutes ή το θεικό Righteous Kill που ήταν 3 φορές πιο χάλια και από το Heat. Α ναι, και μην ξέχασω το Ocean's 13, με την φούξια γραβατούλα και τα σταυρωμένα χεράκια, πολύ γέλιο.







-Δανάη

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Homosexuality: A Controversial Issue

O παρακάτω σχολιασμός στα αγγλικά πρέπει να είναι ό,τι καλύτερο έχω διαβάσει τις τελευταίες μέρες. Έχει να κάνει με τους gay γάμους. Το θέμα είναι αμφιλεγόμενο και ακόμα και καλά προοδευτικοί άνθρωποι λένε το κλασσικό "ο κάθενας κάνει ό,τι θέλει στο κρεβάτι του" και αμέσως μετά ακούς τα όσα.


Μπορεί να μην βράζω στο ίδιο καζάνι με τους ομοφυλόφιλους ανθρώπους, αλλά τους πάω πολύ. Λίγα ονόματα φτάνουν: Stephen Fry, K.Π. Καβάφης, Ocsar Wilde, W.H. Auden, Russel T. Davies, Harvey Milk, John Barrowman, Alan Turing, Graham Chapman. Είναι άνθρωποι όπως όλοι οι υπόλοιποι, αυτό όμως που τους κάνει ξεχωριστούς είναι ότι πρέπει να ανέχονται τον κάθε καήμενο που θα τους βρίζει και θα λέει μαλακίες. Αυτή είναι η πραγματική διαφορά και καμία άλλη.


Αυτά είχα να πω...Please, enjoy





Ten Reasons to Make Gay Marriage Illegal


1. Being gay is not natural. 
(Real Americans always reject unnatural things like eyeglasses, polyester, and air conditioning.)

2. Gay marriage will encourage people to be gay
(...in the same way that hanging around tall people will make you tall.)

3. Legalizing gay marriage will open the door to all kinds of crazy behavior. 
(People may even wish to marry their pets because a dog has legal standing and can sign a marriage contract.)

4. Straight marriage has been around a long time and hasn’t changed at all 
(...like many of the principles on which this great country was founded; women are still property, blacks still can’t marry whites, and divorce is still illegal.)

5. Straight marriage will be less meaningful if gay marriage were allowed 
(...the sanctity of marriages like Britney Spears’ 55-hour just-for-fun marriage would be destroyed.)

6. Straight marriages are valid because they produce children. 
(Gay couples, infertile couples, and old people shouldn’t be allowed to marry because our orphanages aren’t full yet, and the world needs more children.)

7. Obviously gay parents will raise gay children
(...since straight parents only raise straight children.)

8. Gay marriage is not supported by religion. 
(In a theocracy like ours, the values of one religion are imposed on the entire country. That’s why we have only one religion in America.)

9. Children can never succeed without a male and a female role model at home. 
(That’s why we as a society expressly forbid single parents to raise children.)

10. Gay marriage will change the foundation of society
(We could never adapt to new social norms. Just like we haven’t adapted to cars, the service-sector economy, or longer life spans.)



-Δανάη

Αν δεν σου απαντούν μην ανησυχείς, είναι διάλογος κωφών (αλλά όχι άλαλων)...

Παρακάτω θα βρείτε ένα κείμενο προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, γραμμένο το 2006 (τότε δεν ήταν υπουργός) με θέμα τη βελτίωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

"Κ. υπουργέ,


Αφού θίγετε το θέμα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, σας μεταφέρω τους προβληματισμούς μου σχετικά με την παιδεία, όπως έχουν διατυπωθεί, περίπου, σε προσωπικές ιστοσελίδες, fora, etc.


2 χρόνια νηπιαγωγείο
6 χρόνια δημοτικό
3 χρόνια γυμνάσιο (εδώ το ελληνικό σύνταγμα μας θεωρεί ολοκληρωμένους πολίτες)
3 χρόνια λύκειο


12 χρόνια παιδείας και δεν έχουμε παρακολουθήσει ούτε μία θεατρική παράσταση επιλεγμένη από τους δασκάλους (κατ' όνομα) μας, αλλά μια φορά το μήνα εκκλησιασμό.


12 χρόνια παιδείας και έχουμε διδαχθεί ότι ο (Έλληνας) Μέγας Αλέξανδρος έφτασε στην κόκκινη μηλιά, ανοίγοντας πολιτιστικά κέντρα και μέγαρα μουσικής και όχι πολεμώντας, οι κοτσαμπάσηδες ήταν αυτοί οι καλοί άνθρωποι που "χάρισαν" την περιουσία τους για την "επανάσταση κατά των Τούρκων-Μωαμεθανών" δυναστών του αδούλωτου ελληνικού πνεύματος και ότι η Μεγάλη Ιδέα του Βενιζέλου δεν εγκαταλείφθηκε ακόμα κι από τον ίδιο. Και τις αντίστοιχες σωστές πληροφορίες μερικοί μας(πολύ τυχεροί θα έλεγα) τα μάθαμε μόνο επειδή κάποιος χρυσός καθηγητής σκέφτηκε να μας τα πει.


12 χρόνια παιδείας, περίπου 800 ώρες χριστιανικής (και ούτε καν θρησκευτικής) αποχαύνωσης.


12 χρόνια παιδείας και ούτε μία λέξη από τον οποιοδήποτε καραγκιόζη/δάσκαλο για την ελευθερία, την ισονομία, την ισότητα, τη δημοκρατία, τη διαφορετικότητα(παρά από μετρημένους στα δάχτυλα ανθρώπους).


12 χρόνια παιδείας ευλογώντας τους αρχαίους υμών τε και ημών προγόνους, λες και ξέρει κανείς από που κατάγεται η μαμά και ο μπαμπάς του Αριστοτέλη, του Θουκυδίδη, του Θαλή, του Ασκληπιού ή η χρήση μιας φράσης του τύπου "τα πάντα ρει" αγνοώντας τις υπόλοιπες δεκάδες σελίδες που την εξηγούν...


12 χρόνια παιδείας και ας θυμηθούμε το μάθημα των καλλιτεχνικών, της μουσικής, της γυμναστικής, όπου μάθαμε τα βασικά για την ιστορία της τέχνης, τις τεχνικές της ζωγραφικής, την αρχιτεκτονική. Ας μου έλεγε ένας δάσκαλος μου να ακούσω αν όχι Pink Floyd, έστω Μ. Χατζιδάκι και να πάω cinema να δω μία ταινία και να αγαπήσω την άθληση, έστω το περπάτημα (αν και ορισμένοι καθηγητές κάνανε τη διαφορά και κερδίσανε στα μάτια μου/μας την ονομασία του παιδαγωγού).


12 χρόνια παιδείας και ένα εξωσχολικό βιβλίο δε μου έχει προτείνει κανείς από το σχολείο μου, εκτός από ελάχιστες φορές κι από συγκεκριμένους ανθρώπους.


12 χρόνια παιδείας και αυτό που μάθαμε είναι όχι να αγαπάμε τη γλώσσα που μιλάμε λόγω του τόπου που γεννηθήκαμε, αλλά να παπαγαλίζουμε εκθέσεις και ιδέες του Παπανούτσου για να μπούμε σε κανα πανεπιστήμιο.


12 χρόνια παιδείας και τα βιβλία ιστορίας είναι του "ελληνικού έθνους" και όχι της βαλκανικής χερσονήσου, της μεσογείου, της Ευρώπης λες και οι έχοντες την ελληνική υπηκοότητα φέρουν το 24 χρωμόσωμα στο DNA τους. Και βέβαια στα ψιλά και ούτε πολιτισμοί όπως της Αιγύπτου, Μεσοποταμίας, Ινδίας, Κίνας, Μάγια, Μασάι...


12 χρόνια παιδείας και (τώρα πια) τουλάχιστον 6 χρόνια παραπαιδείας, γιατί 7 ώρες του σχολείου συν 3-4 ώρες κατ' οίκον μελέτη δεν είναι αρκετές για να μορφωθούν τα παιδιά μας.


12 χρόνια παιδείας και ένας δάσκαλος να δίδαξε με τη χρήση, την αξία του διαλόγου και όχι λιβανίζοντας τη "διαλεκτική μέθοδο" και απαιτώντας να τον λέμε "κύριο" και χωρίς να αποδεικνύει ότι όντως είναι. Άγνωστες έννοιες το άσυλο και η ελευθερία του λόγου.


Συστηματική καλλιέργειας αμορφωσιάς, απαιδευσιάς, αποχαύνωσης, ηλιθιότητας και επικεντρωνόμαστε στο τέλος στην τριτοβάθμια παιδεία και χωρίς να ρίξουμε μια ματιά στα υπόλοιπα 15 χρόνια πνευματικής μονοκαλλιέργειας...


Πες μου ρε πούστη υπουργέ και εσύ και ο προηγούμενος και ο προ-προηγούμενος και όλοι σας, πως ζητάς να προσέλθει κάποιος σε διάλογο αν από τη μία τον έχεις εκπαιδεύσει ως μηρυκαστικό των ιδεών σου και από την άλλη του κρύβεις τη μισή αλήθεια (βλέπε οργάνωση λήψης αποφάσεων της ΕΕ);;;


Μήπως θα έπρεπε να λυθούν κάποια από τα παραπάνω προβλήματα που άπτονται του πυρήνα της βασικής εκπαίδευσης;;;


Και αφού το θέμα της συζήτησης (των παράλληλων μονολόγων δηλαδή) έχει να κάνει και με την αναθεώρηση του Συντάγματος ας συνεχίσω και απαιτώντας καμιά απάντηση!


- Ποιος λαμβάνει τις αποφάσεις για όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης;


Ο φορέας που ασχολείται με την παιδεία, ονομάζεται Υπουργείο Παιδείας και θρησκευμάτων και ταυτόχρονα υπάρχει και το υπουργείο Πολιτισμού.


Τρεις νοητικές ασυνέχειες περιγράφει η παραπάνω πρόταση, άλλος είναι υπεύθυνος για την παιδεία (η οποία συνδέεται και με τα θρησκεύματα?!?), άλλος είναι υπεύθυνος για τον πολιτισμό που βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τον επιφορτισμένο για θέματα παιδείας φορέα χωρίς όμως να συνεργάζονται και να αλληλεπιδρούν, τουλάχιστον φανερά ή με τρόπο που δε γίνεται αισθητός σε κανέναν μέλος της κοινωνίας.
Με το συμπάθιο αλλά η σχέση πολιτισμού και παιδείας είναι οριζόντια και αμφίδρομη, η πρωτοτυπία του διοικητικού συστήματος των παράλληλων φορέων, εξυπηρετεί μόνο την ύπαρξη και δεύτερης υπουργικής θέσης.
Το σχολείο έχει την υποχρέωση να παρέχει μόρφωση, όπως σωστά ορίζεται, αλλά αυτό που προσφέρει είναι μόνο γνώση, η οποία είναι περίπου το 50% της υποχρέωσης του (και το Υπ. παιδείας κουτσά στραβά αυτό το έχει καταφέρει), το άλλο 50% που είναι ο εκπολιτισμός των μαθητών και θα όφειλε να είναι υπό την ευθύνη του υπουργείου πολιτισμού, γιατί δεν προσφέρεται;;;


- Πριν την εισαγωγή του οπουδήποτε στο Πανεπιστήμιο υπάρχει ένας 12ετής κύκλος σπουδών, αλλά όλες οι "μεταρρυθμίσεις", κρατούν όσο και ο υπουργός που τις υπέγραψε με μέγιστο τα 3χρόνια. Δεν υπάρχει κανένας στατιστικός έλεγχος που να μπορεί να εφαρμοσθεί στο παραπάνω πείραμα και να εξαχθεί το οποιοδήποτε συμπέρασμα, αν δηλαδή η όποια μεταρρύθμιση βελτίωσε ή χειροτέρεψε την παρεχόμενη παιδεία.


Το συμπέρασμα από τις 2 παυλίτσες, είναι ότι πρέπει να αλλάξει το επίπεδο λήψης αποφάσεων που σχετίζονται με την παιδεία-πολιτισμό, αφού ενοποιηθούν αυτοί οι δύο φορείς, και να εξισωθεί τουλάχιστον με αυτό της συνταγματικής αναθεώρησης, δηλαδή με ελάχιστο χρόνο τα 5χρόνια και δίχως να είναι δυνατή η αλλαγή του με την αντίστοιχη αλλαγή κυβέρνησης.


Αυτός ο φορέας θα πρέπει να αφογκράζεται τις ανάγκες της κάθε εποχής, έχοντας χαράξει μία στρατηγική παιδείας για τα επόμενα 15-20 χρόνια, να μπορεί να ελίσσεται στις ανάγκες του μέλλοντος, υπόλοιπα είναι ευχολόγια και σπασμωδικές κινήσεις πχ Η/Υ στους άριστους μαθητές, που δε βοηθούν στην αντιμετώπιση των σύγχρονων απαιτήσεων.


Επίσης, αποφάσεις που δεν εξηγούνται στο λαό, δεν έχουν κανένα νόημα (ο κατάπτυστος Καρατζαφέρης έχει μόνο ένα καλό την εβδομαδιαία ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα πεπραγμένα που το αφορούν, σε γλώσσα κατανοητή και όχι παραλλάσσοντας ρηχά συμπεράσματα του Wittgenstein). Δυστυχώς μας έχετε δημιουργήσει το φόβο της επιβολής. Πόσοι πολίτες ή ενδιαφερόμενοι φορείς ξέρουν πως μπορούν να συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις για τη χάραξη της στρατηγικής στην ΕΕ (πχ στον ένα χρόνο μετά την υπογραφή της συνθήκης της Πράγας, στη συζήτηση που έγινε στην Αθήνα δεν υπήρχε ούτε ένας εκπρόσωπος των Ελλήνων φοιτητών, αν αυτό σας λέει κάτι);


Στη βάση ιεράρχησης των αναγκών του κράτους, πρέπει να αντιστοιχηθεί και η οικονομική διαχείριση. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που αποτελούν σπατάλη δημοσίου χρήματος, όλοι έχουμε τέτοια στο μυαλό μας. Η παιδεία είναι ο τομέας που πρέπει να γίνει "επένδυση χρήματος".
Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας, πετρέλαιο, ορυκτούς πόρους, βιομηχανία, κάμπους για καλλιέργεια κλπ δεν έχουμε. Αυτό που μπορούμε να στηριχθούμε είναι οι υπηρεσίες τουρισμός, παιδεία, έρευνα, υγεία.


Τα οποία προέρχονται από την ίδια την παιδεία στο ανώτερο επίπεδο της.
Μέχρι σήμερα, την τριτοβάθμια παιδεία την έχει μονοπωλήσει το δημόσιο, με τα αρνητικά του και τα θετικά του. Το κύριο θετικό είναι η δυνατότητα πρόσβασης σε όλους.
Τα αρνητικά είναι όλα αυτά που ταυτίζονται με τη μονιμότητα, τον ωχαδερφισμό, την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών. Σε αυτό το σημείο, διάφοροι συνομιλητές θα δυσανασχετήσουν, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρξει έλεγχος σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Η παιδεία είναι αγαθό που προσφέρεται και δε θα πρέπει να το χρησιμοποιεί ο οποιοσδήποτε για προσωπική του προβολή ή για ιδίους σκοπούς. Ο δάσκαλος της οποιασδήποτε βαθμίδας παραμένει δάσκαλος.Τσιφλίκια στην παιδεία δεν πρέπει να αποδεχόμαστε.


Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως το απαραίτητο, γενναίο βήμα είναι
η αναδιάρθρωση της παιδείας από το δημοτικό μέχρι και το λύκειο με προκαθορισμένους στόχους, ισχυροποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου με τους τρόπους που ζητάει η σύνοδος των πρυτάνεων και η ΠΟΣΔΕΠ, οι φοιτητές, το υπουργείο, ο κυρ Μήτσος ο περιπτεράς που έχει κάνει το σκατό του παξιμάδι για να σπουδάσει τα παιδιά του, εσύ κι εγώ...


Αυτά που έχουν ακουσθεί μέχρι σήμερα για εμένα τουλάχιστον, αποτελούν βεβιασμένες κινήσεις που δε στηρίζονται σε κανένα προγραμματισμό, που δεν έχουν στόχο, δεν εξυπηρετούν την παιδεία, δε βοηθούν την κοινωνία σε κανέναν της τομέα και δεν αποσκοπούν γενικότερα σε τίποτα."

Υ.Γ. Το παραπάνω κείμενο δεν είναι γραμμένο από εμένα, αλλά από έναν πολύ αξιόλογο και καταρτισμένο γνωστό μου, γνωστός με το ψευδώνυμο insomniaK, του οποίου συμμερίζομαι πλήρως τις απόψεις γι'αυτό και είχα ανάγκη να το δημοσιεύσω.

-Θωμάς